Nu kan brugerne anmelde bøger

 

Nyheder i maj 2012

Af Ane Locht, journalist, ITK Design

 

Som du kan se på billedet, kommer brugeranmeldelser til at stå som det første, man ser, når man klikker på en bog på eReolen. Litteratursidens anmeldelser kommer umiddelbart nedenunder.

 

I skrivende stund er det endnu ikke lykkedes mig at finde en brugeranmeldelse, som jeg kunne vise som eksempel, men mon ikke de kommer, når brugerne vænner sig til funktionen.

Måske skulle man gøre lidt reklame for den nye funktion på forsiden af eReolen?!

 

Læs også om årsagen til driftsforstyrrelser, ny katalogisering og forbedret emneindgang i nyhedsbrevet fra maj. Se under Nyhedsbreve.

Statistikken for april ligger også under Nyhedsbreve.

Streaming dæmmer op for piratkopiering

Af Ane Locht, journalist, ITK Design

 

Flere vil købe, og færre vil kopiere, når forlagene går over til streaming. Det har engelske forlag konstateret, og de danske følger trop.

 

Piratsikring øger pirateri

DRM beskyttelsen/ piratsikringen af ebøgerne forhindrer brugerne i at flytte bøgerne rundt mellem forskellige platforme, og det er ikke noget, der huer brugerne. De foretrækker ebøger uden DRM beskyttelse, som de kan flytte og læse, hvor de vil, og derfor fristes de af piratkopier. For at imødegå pirateri fjerner engelske forlag nu DRM beskyttelsen.

 

Science fiction og Potter

Det engelsksprogede science fiction forlag Tor har fjernet DRM beskyttelse på sine ebøger, skriver Bogmarkedet.dk, og hele Harry Potter-serien er udkommet digitalt uden DRM beskyttelse. Cliff Hansen, digital direktør i Lindhardt og Ringhof, mener også at DRM beskytttelsen skal væk, så man ikke skræmmer brugerne væk.

 

”Det helt afgørende er, at vi som forlag sørger for, at e-bøgerne er til rådighed på markedet til en rimelig pris i stedet for at kopisikre dem på en måde, som skaber en væsentlig ulempe for den kunde, som har købt bogen på helt legal vis«, siger Cliff Hansen til Bogmarkedet.dk.

 

eReolen også på vej med streaming

Teknikken til streaming af ebøger fra eReolen er stort set klar, men finansieringen er endnu ikke helt på plads. Konsortiet bag eReolen har søgt penge ved Kulturstyrelsen, men det er endnu uvist, hvornår bibliotekerne kan lancere streaming. Før lanceringen vil konsortiet bag eReolen gå i dialog med forlagene om de nye muligheder, som streaming giver.

Ebøger dræner bibliotekernes pengekasser

Flere og flere udgiver digital litteratur, og efterspørgselen på ebøger stiger.  Formanden for Bibliotekarforbundet advarer om, at ebøgernes fremmarch risikerer at slå bunden ud af bibliotekernes økonomi

Af Ane Locht, journalist, ITK Design

Det koster folkebibliotekerne 18 kroner, hver gang de udlåner en bog fra eReolen, og bereg-ninger fra forskningsbibliotekerne viser, at det er blevet dyrere at udlåne digitale materialer end fysiske. En absurd situation, mener Pernille Drost, formand for Bibliotekarforbundet. ”Det holder ikke, at det er dyrere og sværere at udlåne e-ressourcer samtidig med, at det bliver nemmere at udgive og distribuere digitalt”, siger Pernille Drost til Bibliotekarforbundets fagblad Perspektiv. Hun fremhæver både lovgivningen og forlagene som årsag til problemerne.

Loven spænder ben
En del af forklaringen på de dyre digitale materialer skal findes i paragraf 19 i Lov om Ophavs-ret. Paragraf 19 fastslår, at bibliotekerne har ret til at udlåne fysiske materialer til hinanden, men ikke digitale. Loven forringer dermed bibliotekernes distribueringsmuligheder, mener Per-nille Drost og forudser, at mange biblioteksbudgetter bliver lagt ned, hvis bibliotekerne fortsat skal leve op til at give borgerne fri og lige adgang til information. Bibliotekernes budgetter bliver sat under yderligere pres på grund af forlagenes betingelser og prispolitik, mener Pernille Drost. Forlagene følger nemlig slet ikke med tiden.

Forlag kan lære af musikbranchen
”Musikbranchen har fundet ud af, at der er penge i at sælge ét nummer til otte kroner, og i Sverige er frygten for Spotify gjort til skamme, fordi musikbranchen rent faktisk tjener penge på det. Det samme kunne forlagene gøre med bøger. Eksempelvis ved at gøre det muligt at købe ét kapitel i en fagbog i stedet for hele bogen”, foreslår Pernille Drost i Perspektiv. Hun mener, at forlagene gentager de fejl, som musikbranchen lavede for 10 år siden ved at lægge et jerntæppe omkring bibliotekernes mulighed for at formidle forskning, kultur og viden via for eksempel eReolen. ”Forlagene skal indse, at biblioteket er det bedste udstillingsvindue, de kan få og tilbyde ordentlige vilkår”, mener Pernille Drost.

Læs hele artiklen i Perspektiv den 26. april