L&R vil have bestsellere væk fra forsiden

L&R: bestsellerlisten på eReolen har en selvforstærkende effekt og strider mod de politiske krav om alsidigt at formidle litteratur

Af Ane Locht, journalist, ITK Design, Aarhus Kommune

”Der er god grund til at tro, at bestsellerlisten øger bestsellerismen,” siger Cliff Hansen, ansvarlig for digital udvikling i Lindhardt og Ringhof, til Bogmarkedet.dk ”Selv om der er andre formidlende elementer på hjemmesiden, så indfrier bibliotekerne ikke forlagenes forventning om formidling af et bredt udvalg af litteratur,” siger han.

Økonomien bremser bibliotekerne

”Vi er helt enige med Lindhardt og Ringhof i ønskerne til væsentlige forbedringer af formidlingen på eReolen,” siger Bo Fristed, formand for korsortiet bag eReolen. Bo Fristed er derfor i gang med at finde finansiering til en hel række forbedringer af eReolen.

”eReolen er et projekt med et budget, og vi er nødt til at afstemme vores ønsker med den tilgængelige økonomi,« siger Bo Fristed.

 

 

Netlydbog er et forbillede

Cliff Hansen fremhæver netlydbog.dk som et forbillede for, hvordan en forside kan se ud. På netlydbog kan man se brugernes seneste udlån og også brugernes anbefalinger. Til gengæld har man på netlydbog fravalgt en liste over de mest udlånte. På den måde bidrager sitet ikke i samme udstrækning til at gøre det populære endnu mere populært, mener Cliff Hansen.

Tv-omtale giver rekordbesøg på eReolen

Besøgstallet på eReolen blev næsten tredoblet efter indslag i TV-Avisen

Af Ane Locht, journalist, ITK Design, Aarhus Kommune

 

Tirsdagens indslag om eReolen i TV-Avisen på DR kl. 21 fik over 5.000 ekstra besøgende til at klikke sig ind på eReolen samme dag. Besøgstallet blev dermed mere end fordoblet til over 10.000 i forhold til en almindelig dag, hvor tallet plejer at ligge på 4-5.000. Effekten af TV Avisens indslag kunne også tydeligt registreres den efterfølgende dag, onsdag, hvor besøgstallet fortsatte med at stige og nåede op på 12.023.

 

Også effekt på udlånstal

Det ser ud til, at det ikke kun har været osere, der har besøgt sitet efter TV Avisens indslag i tirsdags, for om onsdagen steg antallet af downlån til hele 3.249 mod godt 1.300 dagen før. Det er værd at bemærke, at det stor udlånstal ser ud til at holde, for i dagene torsdag og fredag efter indslaget i TV Avisen, er der hver dag næsten 1000 downlån mere end før tv-indslaget.

 

 

 

Den 25. feb. 2253 udlån

Den 24. feb. 1931 udlån

Den 23. feb. 3249 udlån

Den 22. feb: 2182 udlån

Den 21. feb: 1354 udlån

Den 20. feb. 1334 udlån

 

 

Ny rekord stiller krav til surver

De over 12.000 besøg er en ny rekord, der slår den tidligere besøgsrekord fra 2. november 2011, der var sitets anden dag. Tallet lå dengang på 5555 besøg. Det store antal samtidige brugere gjorde sitet langsommere end normalt. Nu er serveren opgraderet, så den bedre kan klare et eventuelt nyt, stort ryk-ind.

 

 

TV2 omtale uden effekt

TV2 News sendte et indslag om eReolen i Kulturen på News torsdag den 23. kl. 20, altså dagen efter DR’s indslag i TV Avisen. Man kan ikke registrere nogen nævneværdig effekt af det indslag.

De andre taler om os!

”Wow – det fungerer – omend lidt omstændigt – uden problemer!”

Af Ane Locht, journalist, ITK Design, Aarhus Kommune

Da eReolen blev lanceret, ramte nyheden også passionerede applefans på websitet ipadguide.dk. Det kom der  en artikel ud af, hvor Martin blandt andet skriver:

”Som det er sædvane ved offentlige IT-projekter, er det hele lidt kringlet at få til at virke. Det hele foregår nemlig via en speciel ebogslæser kaldet Bluefire Reader. For at den skal virke, skal man registrere sig hos Adobe. Det er ikke en joke. For at kunne låne ebøger via de danske biblioteker, skal man have en konto hos Adobe. Det skyldes selvfølgelig, at der er noget kopibeskyttelse (DRM) på ebøgerne.”

Debatten generelt positiv

ipadguides brugere er generelt meget positive overfor eReolen. En enkelt har dog et hjertesuk til sin kommune:

”Bor desværre i en forarmet nordjysk kommune – Jammerbugt – der, som en af de meget meget få danske kommuner, har valgt, at deres borgere ikke skal have adgang til ereolen – det et for dyrt, eller også mener de, at folk heroppe ikke har brug for den slags nymodens pjat – nej, gå I hellere ud og radrens i roerne!”

Læs, hvad andre mener om eReolen her: http://ipadguide.dk/nyheder/laes-danske-eboger-gratis-pa-ipaden/  Scroll ned i bunden af teksten og se og deltag i debatten.

Streaming af ebøger snart klar

 

Af Ane Locht, journalist, ITK Design, Aarhus Kommune

 

-Vi regner med at kunne tilbyde streaming i løbet af april. Forinden skal vi dog have sikret, at sikkerheden er mindst den sammen, som når det handler om DRM-beskyttede filer, så forlagene kan sige god for løsningen,« siger Bo Fristed, formand for konsortiet bag bibliotekernes udlånsportal.

 

Det bliver nemmere

Streaming skal gøre det enklere for brugerne at læse bøger fra eReolen. Med streaming kan brugerne nemlig gå direkte til ebøgerne i deres browser i stedet for at skulle installere specielt software.

Hvis eReolen påbegynder streaming af e-bøger i april, vil lånere frem til forsøgsaftalens udløbsdato, som er udgangen af oktober, kunne benytte sig af både streaming og downlån, fortæller Bo Fristed.

Bib to go

Pendlere låner ebøger, mens de venter på toget

 

Af Ane Locht, journalist, ITK Design, Aarhus Kommune

Bibliotekerne i Køge Kommune vil gerne vise brugerne, at biblioteket er lige der, hvor man har brug for det, og at det er nemt og bekvemt at låne ebøger på smartphone og tablet. Derfor har kommunen forsøgsvis indrettet et læskur på perronen på Borup Station med virtuelle reoler, hvor pendlere kan downlåne ebøger til rejsen.

 

Ideen kommer fra et supermarked

- Vi fik idéen til at vise bibliotekets digitale tilbud fra et supermarked i Sydkorea, der skabte virtuelle varehylder i Subway’en lige der, hvor tusindvis af passagerer dagligt står af og på toget, fortæller bibliotekar og markedsføringskoordinator Randi Petersen. Via QR-koder på varerne, som de togrejsende kan scanne med deres smartphones, kan de rejsende handle, mens de venter på toget.

 

Scan en kylling eller en bog

Det er dagligvarerkæden Tesco, der introducerede de virtuelle varehylder i Sydkorea for at øge sin markedsandel, uden at skulle øge antallet af butikker. En indkøbsmetode, som bibliotekerne i Køge nu har overført til ebøger.  Istedet for dåsemad og kyllinger er der ebøger på hylderne på Borup Station. De bøger, der står på hylderne, er nøje udvalgte efter, hvilke målgrupper biblioteket gerne vil ramme. For eksempel er der en hylde til mænd mellem 35 og 50 år, hvor Steve Jobs biografien har fået plads. En anden målgruppe er unge, da biblioteket har taget højde for, at mange gymnasieelever pendler til og fra skole.

 

Flere reoler på vej

– Vi vil vise de digitale tilbud, som du har adgang til, hvor let du kan bruge biblioteket på din smartphone og tablet, og at biblioteket er lige dér, hvor du står, siger Randi Petersen. Bibliotekets mål er, at flere borgere får kendskab til bibliotekets digitale muligheder og opdager, at de kan bruge biblioteket døgnet rundt uanset, hvor de opholder sig. Forsøget på Borup Station er et pilotprojekt, der begyndte 10. februar og varer fire uger. Det er Køge Bibliotekernes plan at forsøge sig med flere eReoler andre steder i kommunen i løbet af året.

 

Se den sydkoreanske idé

 

Kontakt:

Projektleder Jeppe Bjerregaard Jessen

Tel: 5667 2888

jeppe.bjerregaard.jessen@koege.dk