Ebøger dræner bibliotekernes pengekasser

Flere og flere udgiver digital litteratur, og efterspørgselen på ebøger stiger.  Formanden for Bibliotekarforbundet advarer om, at ebøgernes fremmarch risikerer at slå bunden ud af bibliotekernes økonomi

Af Ane Locht, journalist, ITK Design

Det koster folkebibliotekerne 18 kroner, hver gang de udlåner en bog fra eReolen, og bereg-ninger fra forskningsbibliotekerne viser, at det er blevet dyrere at udlåne digitale materialer end fysiske. En absurd situation, mener Pernille Drost, formand for Bibliotekarforbundet. ”Det holder ikke, at det er dyrere og sværere at udlåne e-ressourcer samtidig med, at det bliver nemmere at udgive og distribuere digitalt”, siger Pernille Drost til Bibliotekarforbundets fagblad Perspektiv. Hun fremhæver både lovgivningen og forlagene som årsag til problemerne.

Loven spænder ben
En del af forklaringen på de dyre digitale materialer skal findes i paragraf 19 i Lov om Ophavs-ret. Paragraf 19 fastslår, at bibliotekerne har ret til at udlåne fysiske materialer til hinanden, men ikke digitale. Loven forringer dermed bibliotekernes distribueringsmuligheder, mener Per-nille Drost og forudser, at mange biblioteksbudgetter bliver lagt ned, hvis bibliotekerne fortsat skal leve op til at give borgerne fri og lige adgang til information. Bibliotekernes budgetter bliver sat under yderligere pres på grund af forlagenes betingelser og prispolitik, mener Pernille Drost. Forlagene følger nemlig slet ikke med tiden.

Forlag kan lære af musikbranchen
”Musikbranchen har fundet ud af, at der er penge i at sælge ét nummer til otte kroner, og i Sverige er frygten for Spotify gjort til skamme, fordi musikbranchen rent faktisk tjener penge på det. Det samme kunne forlagene gøre med bøger. Eksempelvis ved at gøre det muligt at købe ét kapitel i en fagbog i stedet for hele bogen”, foreslår Pernille Drost i Perspektiv. Hun mener, at forlagene gentager de fejl, som musikbranchen lavede for 10 år siden ved at lægge et jerntæppe omkring bibliotekernes mulighed for at formidle forskning, kultur og viden via for eksempel eReolen. ”Forlagene skal indse, at biblioteket er det bedste udstillingsvindue, de kan få og tilbyde ordentlige vilkår”, mener Pernille Drost.

Læs hele artiklen i Perspektiv den 26. april

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>