Forskellige formater giver bøvl

Man kan ikke låne interaktive ebøger på eReolen, skriver Morten Dürr i et indlæg her på siden. Det er nemlig kun muligt for forlagene at aflevere traditionelle bøger til eReolen.

Af Ane Locht, journalist, ITK Design, Aarhus Kommune

Der findes titler på eReolen, som også findes i en interaktiv udgave, men som det er nu, kan eReolen ikke tilbyde disse. Og det synes Morten Dürr er ærgerligt, for han laver interaktive bøger i Apple’s gratisprogram iBooks Auther.

Formater taler ikke sammen

Problemet opstår, fordi de forskellige udbydere af ebøger anvender forskellige formater. eReolen benytter sig af ePub, som er et åbent format, der er uafhængigt af platforme. ePub lever op til de krav, eReolen stiller til tidsbegrænset lån og ophavsret. Apple har sit helt eget format, en proprietær Apple “dialekt”, som firmaet forsøger at gøre attraktiv blandt andet ved at forære programmet iBooks Auther væk. Og det bliver endnu mere kompliceret!

 

Amazon er en lukket ø

I en test i JP 6. marts skriver it-direktør i JP/Politikens Hus, Per Palmkvist Knudsen, meget begejstret om Amazons ebogslæser Kindle. Amazon forsøger, lige som Apple, at sætte sig på ebogsmarkedet. Forlaget sælger ebogslæseren Kindle til foræringspriser for at øge bogsalget, men deres udstyr kan ikke læse ePub-formatet. Det læser kun Amazons eget, lukkede format MOBI, som er en lukket ø. Dermed er det umuligt at bruge Amazons Kindle til bøger lånt fra eReolen. Og dermed dumper Amazons Kindle i it-bossens test.

 

Adobe rettigheder spænder ben

Der findes programmer, der kan konvertere mellem formaterne, skriver Per Palmkvist Knudsen fra Jyllands Posten, men konvertering kan ikke lade sig gøre, hvis formater er rettighedsbeskyttede gennem Adobes produkter. Og det er bøger fra eReolen.

 

Hvis du vil vide mere:

Læs it-bossens test af platforme til ebøger:

http://woview.infomedia.dk/?url=http://blogs.jp.dk/it-bossen/2012/03/06/er-e-b%C3%B8gerne-gode-nok-nu/&OpointData=9b785ca20a164db5735dc14f81913dd7JmlkX3NpdGU9OTYzOCZpZF9hcnRpY2xlPTIxNjQ4OSZpZF91c2VyPTI4NDAmaWRfYXBwbGljYXRpb249MTAwMDM1OSZsYW5nPWVu

 

Ordforklaring:

 Her Wikipedia om forskellige typer software:

Proprietær software er software der licenseres under eksklusive juridiske retningslinjer af copyrightindehaveren. Licenshaveren får anvist retten til at anvende softwaren under fastlagte betingelser, og forbydes samtidig anden anvendelse såsom modifikation, videredistribution eller reverse engineering.

Som modstykke til proprietær software findes der offentligt tilgængelig software (public domain software), som ikke er underlagt copyright restriktioner og som kan bruges til ethvert ønskeligt formål. Derudover findes fri software (free software), der licenseres under mere lempelige restriktioner end proprietær software, men mere begrænset end public domain sofware.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>