1. november lancerer folkebibliotekerne en ny ebogsservice

Fra 1. november kan bibliotekerne tilbyde lånerne at læse f.eks. Helle Helle ”Dette burde skrives i nutid”, Dy Plambech ”Gudfar”, Helene Tursten ”Venter i mørket” og Håkan Axlander Sundquist ”Kragepigen” som ebog. Fra starten er der knap 2000 aktuelle ebogstitler fra Lindhardt & Ringhof og Gyldendal og Rosinante & co. Der er tale om både skøn- og faglitteratur, der er en del biografier, og der er også titler for børn. Hovedvægten ligger dog på skønlitteratur. Andre forlag kan løbende koble sig til servicen. Bibliotekerne vil meget snart modtage et tilbud fra Publizon om at deltage i lanceringen af den af nye ebogsservice.

Projektet ”Folkebibliotekernes e-bogs projekt” er et projekt med støtte fra Udviklingspuljen hos Styrelsen for Bibliotek og Medier. Projektet er startet i foråret 2011 og løber frem til 31.12.2012. Partnere i projektet er de 6 centralbiblioteker, bibliotekerne i konsortiet bag Netlydbog.dk: Frederiksberg, Gentofte, København og Aarhus samt Licensgruppen, forlagene Gyldendal og Lindhardt & Ringhof og leverandørerne DBC og Publizon. Det er projektets opgave at etablere en ny national ebogs-service til folkebibliotekernes lånere, som baserer sig på en platformsuafhængig moderne arkitektur, der via Ting brønden kan integreres i bibliotekernes brugergrænseflader og på sigt indgå i DDB. Projektet skal etablere et bæredygtigt, holdbart og attraktivt ebogstilbud og omfatter litteraturformidling, partnerskab med forlag, arbejde med nye forretningsmodeller og ny teknologi – også til de mobile platforme. Projektet er organiseret i 3 projektgrupper for teknik, formidling og forretningsmodeller. Projektledelsen ligger i Århus.

1. Fase

Projektgrupperne er nu ved at være klar med første udgave af et nyt tilbud om lån af ebøger. Det er planen, at vi er klar til lancering af den nye service 1. november. Vi har valgt at udvikle den nye ebogsservice i to faser: I første fase benytter vi den eksisterende tekniske og administrative platform fra Netlydbog.dk, der stilles til rådighed af Publizon – den nuværende leverandør af ebøger og netlydbøger. Anvendelsen af den eksisterende platform betyder, at vi hurtigt kan komme i gang. Gennem arbejdet i de 3 projektgrupper i foråret blev det klart, at den ideelle tekniske og administrative løsning vil kræve tid at implementere, da den er afhængig af samarbejde med andre projekter ved styrelsen og udvikling af ny teknologi, der giver en meget brugervenlig og enkel mulighed for streaming af ebøger til både pc, smartphones og tablets.

Der er udviklet et helt nyt website, der ligesom Netlydbog.dk ejes af bibliotekerne og bygger på Ting brønden. Det nye website indeholder bl.a. anmeldelser fra Litteratursiden, små filmklip om bøger og forfattere mv. og brugerskabte data.

Den nye ebogsservice skal afløse de to gamle ebogsløsninger: Ebogsbiblioteket.dk og ebib.dk, der ophører med udgangen af 2011.

Nyt tilbud til lånerne – aktuelle ebøger

Det nye tilbud til lånerne omfatter:

 • Nyt aktuelt indhold fra min. 2 forlag og et katalog på knap 2000 titler
 • Nyt website bl.a. med integration til Litteratursiden
 • Nyt mobilt site, der tilpasser sig mobile platforme
 • Anvendelse af 3. parts apps til iPhone og iPad og til Android som f.eks. Bluefire og Aldiko der gør download af ebøgerne lettere når apps’ene er installeret
 • Integration til den nye fælles biblioteksservice for brugerskabte data, der går under navnet VoxB
 • Ebøger i de lokale kataloger via Ting brønden
 • Formidling af nyheder, temaer, anmeldelser, kommentarer fra lånerne, videoklip om forfattere mv. på det ny website
 • Smagsprøver

 

Anvendelse af den eksisterende tekniske løsning betyder, at vi er bundet til at anvende DRM beskyttelsen i første fase af projektet. DRM beskyttelsen er ikke ideel, da den er forbundet med besvær for lånerne og support på bibliotekerne og en ekstra udgift pr. klik for brug af Adobe. Vi forsøger at lette dette gennem lancering af en version af websitet til mobilplatforme, og ved at tune den tekniske brug af DRM med en forenklet download proces og ved at gøre vejledning og hjælp funktioner mere brugervenlige.

Forretningsmodel og pris

Udgangspunktet for forhandlingerne af forretningsmodeller har fra både bibliotekers og forlags side været stor åbenhed overfor hvilke forretningsmodeller, der kan bringes i spil og hvilke parametre, der kan bruges til at differentiere udlån fra salget af ebøger. Der er hentet inspiration fra forretningsmodeller i udlandet og udviklingen på ebogsmarkedet. For forlagene er det selvfølgelig væsentligt, at udlån ikke skader salget af ebøger, og for bibliotekerne er det vigtigt at kunne styre budgetterne.

Der er blevet arbejdet meget på at finde et aftalegrundlag for en flatrate aftale, der for bibliotekerne er optimal i forhold til styring af budgetter. Udfordringen i forhold til en flatrate aftale har været, at der er et meget begrænset datagrundlag at arbejde med og estimere ud fra. De to gamle services er ikke blevet opdateret med nye titler i henholdsvis 4 og 1 ½ år. De to sites er gamle, teknisk besværlige at anvende og indholdet er ikke sammenligneligt med det aktuelle indhold, den nye service vil tilbyde. Vi er derfor nået frem til at starte i fase 1 med en klikpris pr. download/stream, der arbejder med en rabattrappe, så udlånene bliver billigere jo flere downloads, der foretages fra bibliotekerne samlet set. Klikprisen starter ved 18,50 kr. og falder over flere rabattrin til en stykpris på 16,50 kr. når vi samlet når et forbrug på 145.000 klik. Der differentieres desuden på prisen mellem nye ebogstitler, der er udgivet indenfor det seneste år og ebogstitler, der er ældre end 12 mdr. Her ligger prisen på mellem 15 og 13 kroner pr. klik. Aftalen gælder fra 1. 11. 2011 til 1. 11. 2012.

Betingelserne i forbindelse med aftalen er at:

 • Bibliotekerne kan sætte loft over antal udlån pr. låner og over budget pr. md. for det enkelte bibliotek
 • Lånetid er 30 dage
 • Der er mulighed for ét genlån indenfor 90 dage
 • Der integreres mulighed for køb af titlerne på bibliotekernes sites
 • Der stilles smagsprøver til rådighed
 • Der kan ikke klippes eller kopieres i teksten
 • Der opsamles statistik på anvendelsen af servicen
 • Forlag der deltager, stiller så vidt muligt hele kataloget af aktuelle ebøger til rådighed

Aftalen indeholder også en mulighed for at anvende en ”købeknap” fra sitet, der leder hen til en side, hvor ebøgerne kan købes. Overskud fra salg, der kommer derfra deles mellem biblioteker og forlag.

 

Alternativ model for 3 biblioteker

For 3 biblioteker (et stort og 2 mindre) bliver det muligt at vælge en anden forretningsmodel hvor lånetiden er på 15 dage. Det betyder en reduktion i prisen på 25% i forhold til ovenstående model.

Fase 2: Streaming

I fase 2 lancerer vi en service, der er baseret på streaming, hviket betyder, at vi bliver fri for den besværlige DRM sikring. Den nye service kommer til at bygge på en helt ny teknisk og administrativ back-end.

For lånerne betyder det:

 • En forenklet adgang til ebøgerne via stream direkte fra ebogssitet til pc og mobile platforme (Bygger på HTML5)
 • Uafhængighed af 3. parts applikationer
 • Formidling om ebøger bliver mulig – også til de mobile platforme

 

For bibliotekerne og ebogsservicen betyder det:

 • Mindre support og et mere brugervenligt tilbud både på websitet og fra mobile devices
 • Vedligeholdelse af ét website til alle platforme
 • At administrationssystemet bliver ejet af bibliotekerne og flyttes fra ekstern leverandør. Administration af den nye service integreres i DDB, og kommer til at gøre brug af bl.a. de nye fælles faciliteter til autentifikation af brugerne, som der arbejdes med i WAYF projektet under styrelsen.
 • At der er etableret grundlag for forhandlinger af evt. ny forretningsmodel og prisaftale med forlagene, der bygger på erfaringerne og den opsamlede statistik fra fase 1.

 

På vegne af ”Folkebibliotekernes ebogsprojekt”

Bo Fristed, Aarhus kommunes Biblioteker, Projektejer

Susanne Iversen, Aarhus Kommunes Biblioteker, Koordinerende projektleder

4 tanker om "1. november lancerer folkebibliotekerne en ny ebogsservice"

 1. Det er en glædelig nyhed, at brugerne af folkebibliotekerne fra 1. november kan låne nyere litteratur som e-bøger.
  Hvis jeg har forstået det, du skriver, rigtig, vil I i den første fase af projektet anvende DRM beskyttelse for i anden fase at gå over til streaming.
  Dette er efter min mening en rigtig dårlig ide.
  Nu har jeg læst bøger på min e-bog læser i godt et år, og jeg kan ikke se, at DRM- beskyttelsen på nogen måde er til besvær for mig som bruger.
  Skal bøgerne læses via stream, vil det derimod i mange tilfælde være en forringelse. Det vil kræve en e-bog læser med internetadgang, og ønsker man at læse udenfor hjemmet, vil det kræve et dyrt trådløst internetabonnement, som virker både på stranden, i sommerhuset, i toget eller på ferie i udlandet.
  Jeg har fuld forståelse for at udlån af e-bøger fra bibliotekerne skal tilgodese alle parter, hvoraf brugerne ikke er den mindst vigtige.

 2. Pingback: Anonym

 3. Begrænsningen i bøger pr. låner er en rigtig dårlig løsning.

  I burde i stedet satse på en moderering af indholdet. Altså, i stedet for at fokusere på den tekniske løsning (til overmål), så se at et ubegrænset LÅNEudbud af etitler samler udlånet omkring nogle få titler.

  For at sikre BREDDEN i udbuddet bør antal udlån pr. titel derfor begrænses. Alt andet er at gå forlagsbranchen i bedene. Det skal være sådan, at når udlånsgrænsen er nået, må man gå ud og KØBE sin bog.

  Hvis ikke udlånet af enkelttitler begrænses, bliver biblioteket en forlagsfillial, fordi forlagsbranchen ér nødt til at ÆDE, at der findes biblioteker, og at udlån må forekomme.

 4. PS: Begrænser man udlånet pr. låner, sætter man en pris på hvad en låner må få for sine skattepenge, og det er ikke bibliotekernes, men politikernes opgave i form af budgettildeling.

  Jeg ved godt, at man igennem de senere år har forfordelt indkøbet af flere A/V-titler, dvs. ikke-litterært kulturmateriale i gammeldags forstand. Men hvis man nu vil til at begrænse den enkelte låners udlån af ebøger, parkerer man jo ebøger under det “ikke-litterære” kultmateriale i stil med DVD’er og computerspil, fordi tekniske løsninger af et digitalt problem nødvendiggør det. Snarere end som dét det er: Litteratur i ny beholder, som borgene ikke skal formenes adgang til i det omfang, de har brug for det.

  Pas på, at jeres teknikere ikke får for megen magt. Biblioteket handler i mine øjne primært om indhold, dvs. sikring af indhold, og sekundært om formidling af indholdet. Mange er uenige med mig, det ved jeg, men hvor mange bliver bibliotekarer *alene* på trangen til katalogisering?

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>