Kommentarer til: 1. november lancerer folkebibliotekerne en ny ebogsservice http://www.projekteboeger.dk/2011/09/38/ Folkebibliotekernes Ebogsprojekt Tue, 14 Aug 2012 12:19:01 +0000 hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.4.2 Af: Kenneth Krabat http://www.projekteboeger.dk/2011/09/38/#comment-12 Kenneth Krabat Mon, 10 Oct 2011 12:52:29 +0000 http://www.projekteboeger.dk/?p=38#comment-12 PS: Begrænser man udlånet pr. låner, sætter man en pris på hvad en låner må få for sine skattepenge, og det er ikke bibliotekernes, men politikernes opgave i form af budgettildeling. Jeg ved godt, at man igennem de senere år har forfordelt indkøbet af flere A/V-titler, dvs. ikke-litterært kulturmateriale i gammeldags forstand. Men hvis man nu vil til at begrænse den enkelte låners udlån af ebøger, parkerer man jo ebøger under det "ikke-litterære" kultmateriale i stil med DVD'er og computerspil, fordi tekniske løsninger af et digitalt problem nødvendiggør det. Snarere end som dét det er: Litteratur i ny beholder, som borgene ikke skal formenes adgang til i det omfang, de har brug for det. Pas på, at jeres teknikere ikke får for megen magt. Biblioteket handler i mine øjne primært om indhold, dvs. sikring af indhold, og sekundært om formidling af indholdet. Mange er uenige med mig, det ved jeg, men hvor mange bliver bibliotekarer *alene* på trangen til katalogisering? PS: Begrænser man udlånet pr. låner, sætter man en pris på hvad en låner må få for sine skattepenge, og det er ikke bibliotekernes, men politikernes opgave i form af budgettildeling.

Jeg ved godt, at man igennem de senere år har forfordelt indkøbet af flere A/V-titler, dvs. ikke-litterært kulturmateriale i gammeldags forstand. Men hvis man nu vil til at begrænse den enkelte låners udlån af ebøger, parkerer man jo ebøger under det “ikke-litterære” kultmateriale i stil med DVD’er og computerspil, fordi tekniske løsninger af et digitalt problem nødvendiggør det. Snarere end som dét det er: Litteratur i ny beholder, som borgene ikke skal formenes adgang til i det omfang, de har brug for det.

Pas på, at jeres teknikere ikke får for megen magt. Biblioteket handler i mine øjne primært om indhold, dvs. sikring af indhold, og sekundært om formidling af indholdet. Mange er uenige med mig, det ved jeg, men hvor mange bliver bibliotekarer *alene* på trangen til katalogisering?

]]>
Af: Kenneth Krabat http://www.projekteboeger.dk/2011/09/38/#comment-11 Kenneth Krabat Mon, 10 Oct 2011 12:43:41 +0000 http://www.projekteboeger.dk/?p=38#comment-11 Begrænsningen i bøger pr. låner er en rigtig dårlig løsning. I burde i stedet satse på en moderering af indholdet. Altså, i stedet for at fokusere på den tekniske løsning (til overmål), så se at et ubegrænset LÅNEudbud af etitler samler udlånet omkring nogle få titler. For at sikre BREDDEN i udbuddet bør antal udlån pr. titel derfor begrænses. Alt andet er at gå forlagsbranchen i bedene. Det skal være sådan, at når udlånsgrænsen er nået, må man gå ud og KØBE sin bog. Hvis ikke udlånet af enkelttitler begrænses, bliver biblioteket en forlagsfillial, fordi forlagsbranchen ér nødt til at ÆDE, at der findes biblioteker, og at udlån må forekomme. Begrænsningen i bøger pr. låner er en rigtig dårlig løsning.

I burde i stedet satse på en moderering af indholdet. Altså, i stedet for at fokusere på den tekniske løsning (til overmål), så se at et ubegrænset LÅNEudbud af etitler samler udlånet omkring nogle få titler.

For at sikre BREDDEN i udbuddet bør antal udlån pr. titel derfor begrænses. Alt andet er at gå forlagsbranchen i bedene. Det skal være sådan, at når udlånsgrænsen er nået, må man gå ud og KØBE sin bog.

Hvis ikke udlånet af enkelttitler begrænses, bliver biblioteket en forlagsfillial, fordi forlagsbranchen ér nødt til at ÆDE, at der findes biblioteker, og at udlån må forekomme.

]]>
Af: Anonym http://www.projekteboeger.dk/2011/09/38/#comment-4 Anonym Wed, 05 Oct 2011 18:54:47 +0000 http://www.projekteboeger.dk/?p=38#comment-4 [...] [...] [...] [...]

]]>
Af: Svein Solberg http://www.projekteboeger.dk/2011/09/38/#comment-3 Svein Solberg Tue, 04 Oct 2011 13:56:54 +0000 http://www.projekteboeger.dk/?p=38#comment-3 Det er en glædelig nyhed, at brugerne af folkebibliotekerne fra 1. november kan låne nyere litteratur som e-bøger. Hvis jeg har forstået det, du skriver, rigtig, vil I i den første fase af projektet anvende DRM beskyttelse for i anden fase at gå over til streaming. Dette er efter min mening en rigtig dårlig ide. Nu har jeg læst bøger på min e-bog læser i godt et år, og jeg kan ikke se, at DRM- beskyttelsen på nogen måde er til besvær for mig som bruger. Skal bøgerne læses via stream, vil det derimod i mange tilfælde være en forringelse. Det vil kræve en e-bog læser med internetadgang, og ønsker man at læse udenfor hjemmet, vil det kræve et dyrt trådløst internetabonnement, som virker både på stranden, i sommerhuset, i toget eller på ferie i udlandet. Jeg har fuld forståelse for at udlån af e-bøger fra bibliotekerne skal tilgodese alle parter, hvoraf brugerne ikke er den mindst vigtige. Det er en glædelig nyhed, at brugerne af folkebibliotekerne fra 1. november kan låne nyere litteratur som e-bøger.
Hvis jeg har forstået det, du skriver, rigtig, vil I i den første fase af projektet anvende DRM beskyttelse for i anden fase at gå over til streaming.
Dette er efter min mening en rigtig dårlig ide.
Nu har jeg læst bøger på min e-bog læser i godt et år, og jeg kan ikke se, at DRM- beskyttelsen på nogen måde er til besvær for mig som bruger.
Skal bøgerne læses via stream, vil det derimod i mange tilfælde være en forringelse. Det vil kræve en e-bog læser med internetadgang, og ønsker man at læse udenfor hjemmet, vil det kræve et dyrt trådløst internetabonnement, som virker både på stranden, i sommerhuset, i toget eller på ferie i udlandet.
Jeg har fuld forståelse for at udlån af e-bøger fra bibliotekerne skal tilgodese alle parter, hvoraf brugerne ikke er den mindst vigtige.

]]>